Geçtiğimiz Ekim ayında Scuola Politecnica di Design (SPD) Industrial Design master programına başlayan Ayşegül Çetinkaya sorularımızı yanıtladı. Vakit ayırıp bizlerle yorumlarını paylaştığı için kendisine çok teşekkür ederiz.

1. Bize biraz kendinden bahsedebilir misin? Hangi üniversite ve bölümden mezunsun?

Adım Ayşegül Çetinkaya. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunuyum. (2010-2014)

2. Bu okulda ve bölümde master yapmaya nasıl karar verdin?

Türkiye’de düzenlenen bir yarışmada dereceye girerek yurtdışında eğitim bursu almaya hak kazandım ve master programı için okul araştırırken özellikle İtalya merkezli okulları inceledim. Burada yerleşmiş ve birçok alanda yön verici bir tasarım kültürü mevcut. Sadece uzaktan takip ederek öğrenilecek bir tasarım kültürü söz konusu değil. Milano’da güçlü bir akım var, gerek her sene düzenlenen ve ilgiyle takip edilen Milan Design Week gerek takip edebileceğiniz Design Talk aktiviteleri gerekse Expo 2015’in Milano’da gerçekleşecek olması Milano ile ilgili düşüncelerimi kesinleştirmemi sağladı. Okulun ise köklü bir geçmişe sahip olması, projeleri iyi firmalar sponsorluğunda, başarılı tasarımcılar eğitmenliğinde yürütmeleri, dopdolu bir program sunması ve bitişinde bunu stajla desteklemesi karar vermemde büyük etken oldu.

3. Bölümle ilgili kısaca bilgi verebilir misin, eğitim şekli nasıl? Eğitim süresince çalışmak mümkün mü?

Yaklaşık bir buçuk senelik yoğun bir program sunuluyor ve belli aralıklarla düzenlenen workshoplar ile program daha da yoğun hale getiriliyor. Haftada 2 kez gerçekleşen Industrial Design Lab. sınıfını destekler nitelikteki diğer derslerle tasarım sürecinin her aşamasında yetkin olmanız sağlanıyor. Eğitim sürecinde çalışmak malesef mümkün değil.

 4. Eğitim süresince hangi firmalarla proje yapma fırsatın oldu, bize biraz projeleri anlatır mısın?

Şu an ilk projemizi bitirmek üzereyiz. Ünlü İtalyan firması Alessi ve Expo 2015 sponsorluğunda, Food Tool önerileri üzerinde calışıyoruz. Firmalarla proje hazırlamak profesyonelleşmemizi sağlıyor.

 

5. Sınıfın nasıl, kaç kişi, hangi ülkelerden öğrenciler var? İtalyanlar ağırlıkta mı?

Sınıfım 25 kişi, ağırlıklı bir kültür yok farklı kültürlerden öğrenciler mevcut. Avustralya, Fransa, Kolombiya, Brezilya bunlardan bazıları.

6. Okulun fiziksel ortamı, çevresi nasıl, kampus yaşamı ile ilgili kısaca bilgi verebilir misin?

Okul binası tipik bir İtalyan tasarım anlayışını yansıtıyor. İç mekanlarda tercih edilen ürünler klasiklesmiş popüler ürünler. (sandalyeler, lambalar, masalar) Kampüs yaşamı ise malesef yok.

7. İtalya’da öğrenci hayatı nasıl? Yaşadığın şehir ile ilgili yorumların nelerdir?

Küçük samimi ve yaşayan bir şehir, ulaşım kolay ve öğrenci hayatı keyifli.

8. Hangi semtte, ne tür bir konaklamada kalıyorsun? Okula ulaşımı nasıl sağlıyorsun? Gelecek öğrencilere konaklama tercihi konusunda neler tavsiye edersin?

Okula yakın, Via Bertieri’de oturuyorum. Çoğunlukla yürüyerek ya da bisikletle gitmeyi tercih ediyorum. Yürüyerek yaklaşık 20-25 dakika sürüyor. Çok acelem olduğunda otobüs kullanıyorum ve 10 dk içinde okula ulaşıyorum. Konaklama organizasyonu için SPD ile çalışan bir firmayı tercih ettim. Okula yakın kullanışlı odalar kiralıyorlar. Evi benimle birlikte üç öğrenci paylaşıyor.

9. İtalyanca öğrenme fırsatı yakaladın mı? Bu konuda İtalya’da eğitim almak isteyen kişilere ne önerirsin?

Master programı İngilizce. Program yoğun olduğu için İtalyanca ile ilgilenmeye zaman kalmıyor sadece alısverişte, kafede, sokakta günlük yaşamımı idare edebilecek kelimeler biliyorum ama bu durum çok fazla sorun olmuyor.

 10. Bu okulu ve bölümü gelmek isteyen öğrencilere tavsiye eder misin?

İtalyan tasarım kültürüyle ilgilenenlere tavsiye ederim.