Politecnico di Milano Polidesign’da yat tasarım masterı yapan Sena Cinen Osman sorularımızı yanıtladı

Geçen sene Mart ayında Politecnico di Milano Polidesign’da yat tasarım masterına başlayan öğrencilerimizden Sena Cinen Osman sorularımızı yanıtladı. Vakit ayırıp sorularımızı cevapladığı için Sena’ya çok teşekkür ederiz. 🙂

Bize biraz kendinden bahsedebilir misin? Hangi üniversite ve bölümden mezunsun? Bu okulda ve bölümde master yapmaya nasıl karar verdin?

Ben Sena Cinen Osman. İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünden mezunum. Mezun olduktan sonra kendi profosyonellik alanımla ilgili bir kaç şirkette çalışma deneyimi edindikten sonra severek yapabileceğim bir alanda uzmanlaşma isteğimden dolayı Politecnico di Milano’da yat tasarımı üzerine master yapmaya karar verdim.

Bölümle ilgili kısaca bilgi verebilir misin, eğitim şekli nasıl? Eğitim süresince çalışmak mümkün mü?

Öğretim görevlilerinin neredeyse tümü İtalyan olmasına rağmen, dersler tamamen İngilizce işlenmekte. Tasarım ve mühendislik dersleri beraber verilmekte. Sadece tasarım alanıyla ilgili olup mühendislik ile ilgisi olmayanlar için -ya da tam tersi- bir kere daha düşünmenizi tavsiye ederim. Çünkü mühendislik dersleri de alıyorsunuz tasarım ile beraber. Onun dışında derslerin programı aylık olarak size bildiriliyor. Genellikle haftanın 3-4 günü saat 8.30-6.30 arasını okulda geçiriyoruz. Sık sık profosyonellik alanımız ile ilgili geziler organize ediliyor, bu sektörde uzun süre çalışmış kişilerle iletişim kurabilme fırsatını bulabilmek açısından iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Eğitim süresince çalışmak elbette ki mümkün fakat teknik mühendislik derslerimiz yanında bir de tasarıma dayalı proje derslerimiz olduğundan ben tercih etmedim. Proje derslerimizde bir yelkenli bir de motor yat tasarladığımız 2 farklı projeyi 5 ay süresince 4-5 kişilik gruplar halinde sürdürdük.

Sınıfın nasıl, kaç kişi, hangi ülkelerden öğrenciler var? İtalyanlar ağırlıkta mı?

Sınıfımızda 24 kişi olmakla beraber neredeyse her ülke ve kültürden kişi ile iletişime geçme fırsatı bulabildik. Kore, Çin, İtalya, Belçika, Almanya, Yunanistan, İspanya, Hindistan ve Rusya gibi bir çok ülkeden öğrenci ile beraber çalışıyoruz ve vakit geçiriyoruz.

İtalya’da öğrenci hayatı nasıl? Yaşadığın şehir ile ilgili yorumların nelerdir?

İtalya tahmin edileceği üzere bir tasarım öğrencisinin keyifle yaşayabileceği bir yer. Tasarım ile dolup taşan bir şehir. Istanbul’a kıyasla Milano’nun oldukça sakin, ulaşımın ve genel olarak hayatın daha kolay olduğunu rahatça söyleyebilirim.

Hangi semtte, ne tür bir konaklamada kalıyorsun? Okula ulaşımı nasıl sağlıyorsun?Gelecek öğrencilere konaklama tercihi konusunda neler tavsiye edersin?

Ben burada okuluma yakın olmak istediğimden okulum ile aynı semtte, Bovisa’da bir ev kiralamayı tercih ettim. Okulumun bir sokak arkasında olduğundan yürüyerek gidip geliyorum. Fakat gelecek olanlara Milano’nun İstanbul gibi olmadığını ulaşımın çok kolay olduğunu bu nedenle okula yakın olmak için ekstra gayret göstermenin çok gerekli olmadığını söyleyebilirim. Zira Bovisa çok yaşanılası ve güvenli sayılan bir semt olmadığından başka bir semtte kalabilirler.

İtalyanca öğrenme fırsatı yakaladın mı? Bu konuda İtalya’da eğitim almak isteyen kişilere ne önerirsin?

Malesef İtalyanca öğrenme fırsatım olmadı. Vaktimin çoğunu okulda sınıfımda geçirdiğimden ve sınıfta sürekli İngilizce konuşulduğundan öğrenme zorunluluğunu da pek hissetmedim. Bu konuda eğitim almak isteyenlere öncelikle olabildiğince İtalyan arkadaş edinmelerini ve onlara yanınızda sadece İtalyanca konuşmalarını rica etmenizi öneririm. Onun dışında bir dil kursuna da yazılabilirler.

Bu okulu ve bölümü gelmek isteyen öğrencilere tavsiye eder misin?

Okulum ve öğretmenlerimden çok memnun kalmakla beraber, her egitim alanında söylenebileceği gibi ilgi duyduğunuz ve severek yapabileceğiniz bir alan olduğuna emin olduktan sonra tercihinizi bilinçli yapmanızı tavsiye ederim.