Bize biraz kendinden bahsedebilir misin? Hangi üniversiteden bölümden ne zaman mezun oldun?

Ben Turan Öztopal, 26 yaşındayım. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi mimarlık bölümünden mezun oldum.

Bu okulda ve bölümde master yapmaya nasıl karar verdin?

Mimarlıktan mezun olduktan sonra kendim icin yeni tecrübeler edineceğimi düşündüğüm bölümleri araştırmaya başladım. Araştırmalarım sonunda Lighting Design bölümü ile karşılaştım. Lighting Design ve mimarlık bilgilerimi birleştirerek ileride daha güzel projeler yapacağıma inandım.

Bölümle ilgili kısaca bilgi verebilir misin, eğitim şekli nasıl?

Lighting Design master eğitimi stajla birlikte 1 yıl sürüyor. Staj ise minimum 2 ay süreli. Eğtim süreci ilk iki ay teorik dersler sonraki iki ay grup projeleri şeklinde. Her 2-3 haftada bir farklı konularda projeler yapıyoruz ve her projede farklı hocalar projelerimizle ilgileniyor. Bu hocaların bazıları İtalya’da firması olan önemli tasarımcılar.

Eğitim süresince projeler yaptınız mı? Hangi firmalarla nasıl projeler yaptınız örnek verebilir misin?

Evet bunlar exterior lighting, innovation center lighting, cultural heritage lighting, hospitality lighting, lighting for Show.

“Lighting for Show” projesini yaparken Clay Paky  adında bir aydınlatma firması bize yardımcı oldu. “Innavation Center” projesini ise D’Alessio firması ile beraber yürüttük. “Exterior Lighting” projesindeyse ünlü tasarımcı Castellioni bizim hocamızdı. “Cultural heritage Lighting” projesini Barbara Balestrieri firmasından iki tasarımcı ile yürüttük.

Sınıfın nasıl, kaç kişi, hangi ülkelerden öğrenciler var? İtalyanlar ağırlıkta mı?

Sınıf 30 kişi, İtalyan öğrenciler 5 kişi onun dışında da Meksika, Lübnan, Şili, Colombia, İngiltere, Karadağ, Mısır, Hindistan, İran, Pakistan. Biz de Türk olarak 4 kişiydik.

Okulun fiziksel ortamı, çevresi nasıl, kampüs yaşamı ile ilgili kısaca bilgi verebilir misin?

Bizim bölüm Politecnico di Milano Bovisa kampüsünde. Bu bölge biraz saniye bölgesini andırıyor, o yüzden etrafta çok hareketlilik olmuyor ama merkeze tüm toplu ulaşım araçlarıyla 15 dakikada ulaşabilirsiniz. Kampüste ise yeşil alan fazla olduğu için çimlerde rahatça vakit geçirilebilir.

İtalya’da öğrenci hayatı nasıl? Yaşadığın şehir ile ilgili yorumların nelerdir?

İtalya’da öğrencilik hayatı gayet canlı ve hareketli geçiyor. Farklı kültürler farklı alışkanlıklar yeni tatlar ve yeni sosyal hayat çok güzel.  Özellikle her yerde tasarım, sanat ve tarihle ilgili bir çok ucuza müze ve sergi bulabilirsiniz. Ve İsviçre, Almanya ve Fransa’ya çok yakın olduğu icin Avrupa’yı rahatlıkla gezebilirsiniz.

Hangi semtte, ne tür bir konaklamada kalıyorsun? Okula ulaşımı nasıl sağlıyorsun? Gelecek öğrencilere konaklama tercihi konusunda neler tavsiye edersin?

Ben kardeşim de burada olduğu için Zara bölgesinde bir evde onunla birlikte kalıyorum. Okula ise 92 numaralı otobüs ya da 2 numaralı tramvay ile maksimum 15-20 dakikada varıyorum. Buraya gelecek öğrencilere konaklama pahalı olduğu için oda kiramalarını tavsiye ederim. Oda kiralamaya sıcak bakmayan öğrenciler için ucuz konaklama bölgeleri olarak Romolo, Bovisa, Biccocca ve özellikle Citta Studi bölgesini öneririm bir çok öğrenci bu bölgede ucuza konaklamaktadır.

İtalyanca öğrenme fırsatı yakaladın mı? Bu konuda İtalya’da eğitim almak isteyen kişilere ne önerirsin?

Programımız biraz yoğun olduğu için burada  çok fazla İtalyanca öğrenme firsatı bulamadım ama buraya gelmeden önce hızlandırılmış kurs aldığım için bu bana belli bir seviyeye kadar yeterli oldu. O yüzden buraya gelmek isteyenler için gelmeden önce bir kurs almalarını tavsiye ederim eğer firsatları olmazsa belirli sayıda öğrenciye ulaşırsa okul ücretsiz İtalyanca kursu sağlıyor.

Bu okulu ve bölümü gelmek isteyen öğrencilere tavsiye eder misin?

Kesinlikle tavsiye ederim çünkü okul çok başarılı firmalarla iletişime geçmeye katkı sağlıyor bu yüzden sizin için çok büyük bir firsat. Bir de okulun tasarım bölümü dünya sıralamasında 5. sıraya yükseldi. Bu da okulun bilinirliği açısından çok güzel bir etki.