IED’in Nisan 2013′deki Sustainable Architecture master programına başlayan öğrencimiz Ayşegül Özler sizin için sorularımızı yanıtladı. Kendisine yorumlarını bizimle paylaştığı için çok teşekkür ederiz.

Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz? Hangi üniversite ve bölümden mezunsunuz?

Bilkent Üniversitesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımından mezunum. Daha sonra IED Torino’da Sustainable Architecture masterı yaptım.

Bu okulda ve bölümde master yapmaya nasıl karar verdiniz?

Sustainability üzerine her zaman ilgim vardı. Türkiye’de de yeni yeni gündeme gelen bir konu. O yüzden bu konuda bir master ararken, bir arkadaşımdan IED Torino’da bu konu üzerine bir master olduğunu öğrendim ve başvurdum.

Bölümle ilgili kısaca bize bilgi verebilir misiniz, eğitim şekli nasıl? Eğitim süresince çalışmak mümkün mü?

Eğitim süresince çalışmak çok zor. Çünkü dersler toplamda 9 ay gibi bir süre oluyor, dolayısıyla sıkıştırılmış ve çok yoğun bir program diyebiliriz. Daha çok workshoplarla dolu bir program. Bunun dışında, çok fazla yeni sustainability üzerine bilgisayar programı öğreniyorsunuz. En son olarak bütün bu birikimleri tez projenizde göstermeniz bekleniyor. Tez bittikten sonra, zorunlu olarak yapmanız gereken minimum 3 aylık bir staj dönemi var. Bu konuda da okul size yardımcı oluyor.

Eğitim süresince hangi firmalarla proje yapma fırsatınız oluyor, bu projeler size neler kazandırıyor kısaca bahsedebilir misiniz?

Workshoplara, genellikle Milano’da ofisleri olan ve İtalya’da tanınmış mimarlar ya da ekipler geliyor. Dolayısıyla siz o insanlardan özel workshoplar almış oluyorsunuz.

Sınıfınız nasıl, kaç kişi, hangi ülkelerden öğrenciler var?

Biz 9 kişiydik. Dünyanın gerçekten çok farklı yerlerinden bir araya gelmiş bir gruptuk. Kosta Rika, İzlanda, Suriye, Kolombiya, Brezilya, 3 tanede İtalya’dan arkadaşımız vardı.

 

Okulun fiziksel ortamı, çevresi nasıl, kampüs yaşamı ile ilgili kısaca bilgi verebilir misiniz?

Okulun bir kampüsü yok. Aynı sokakta iki binası var IED Torino’nun. Biri (daha büyük olan) üniversite binası. Diğeri ise master öğrencilerine ayrılmış olan bina. Şehir merkezinde ve yeri çok güzel. Master binası daha küçük olduğu için ve az sayıda öğrenci olduğu için herkes birbirine çok çabuk kaynaşabiliyor. Yani sadece kendi sınıfınızdaki arkadaşlarınız değil başka başka dünyanın başka yerlerinden insanlarla da aynı samimiyeti kurmak mümkün ve çok keyifli.

İtalya’da öğrenci hayatı nasıl? Yaşadığınız şehir ile ilgili yorumlarınız nelerdir?

Torino özellikle çok küçük bir şehir, yaşamak çok kolay ve öğrenci kenti. Her yere yürüyerek gidebilirsiniz. Ayrıca metro, otobüs ve tramvay hayatınızı çok ciddi bir şekilde kolaylaştırıyor.

İtalyanca öğrenme fırsatı yakaladınız mı? Bu konuda İtalya’da eğitim almak isteyen kişilere ne önerirsiniz?

İtalyanca kursları kolaylıkla karşınıza çıkabilecek fırsatlar. Ancak okul zaten çok yoğun olduğu için biraz zor oluyor. İtalya’ya gelmeden bir kursa gidip en azından başlangıç seviyesinde İtalyanca bilerek gelmek daha iyi olabilir.

Ne tür bir konaklamada kalıyorsunuz, gelecek öğrencilere konaklama tercihi konusunda neler tavsiye edersiniz?

Ben kendi başıma bir stüdyo ev kiraladım. Okula 3dk yürüme mesafesinde, dolayısıyla şehrin merkezindeydi. Güvenlikle ilgili hiç bir problemim olmadı. Ulaşım aynı şekilde. Benim bütün arkadaşlarım ev kiraladılar. Kimisi tek başına yaşadı, kimisi evlerini başkalarıyla paylaştı. Okul zaten ev kiralama konusunda yardımcı oluyor.

Bu okulu ve bölümü gelmek isteyen öğrencilere tavsiye eder misiniz?

Sustainability üzerine ilgisi olan herkesin mutlaka katılması gereken bir program.