IED’de Design – Innovation, Strategy and Product master programına başlayan öğrencimiz Nazlı Kentmen bizimle okul, bölüm, Milano’da yaşam hakkında yorumlarını paylaştı. Yorumları için Nazlı’ya çok teşekkürler. 🙂

Bize biraz kendinden bahsedebilir misin? Hangi üniversiteden bölümden ne zaman mezun oldun?

Adım Nazlı Kentmen. Bahçeşehir Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümü 2016 mezunuyum.

Bu okulda ve bölümde master yapmaya nasıl karar verdin?

Üniversitedeyken furniture design ve sustainable design gibi derslerde aslında küçük ölçekli projelerde çalışmanın ne kadar zevkli ve tatmin edici olduğunu gördüm. Bu sebeple product design masterı yapmaya karar verdim. Şehir olarak Milano’yu, zaman olarak da ocak ayını istediğim için IED’e başvurma kararı aldım.

Bölümle ilgili kısaca bilgi verebilir misin, eğitim şekli nasıl?

Aslında bölüm product design diye geçiyor. Ama aslında marketing, strategic design ve product design bölümlerinin karışımı diyebiliriz. Çünkü tasarım evresinin öncesinde çok yoğun araştırma (marka, pazar, trend ve kullanıcı) yapıp ona göre strateji planlamanız gerekiyor ve tasarım bir sonraki aşama oluyor. Bu yaklaşım herkese yeni olduğu için ilk 1-1,5 ay bu sistemi öğreniyoruz. Daha sonra 3 adet projemiz oluyor. Bu projelerde araştırma ve strateji kısmı genelde sınıfça yapılıyor. Daha sonra gruplara ayrılıp konseptler belirleniyor.  Ağustos sonrası da staj ve tez projesiyle geçiyor.

Eğitim süresince projeler yaptınız mı? Hangi firmalarla nasıl projeler yaptınız örnek verebilir misin?

Evet, gerçek müşterilerle 3 adet proje yaptık. Bunlar Ferrarelle, Midea/ Eureka ve Scoprega’ydı. İkinci projemizden örnek verebilirim. Çinli beyaz eşya markası Midea Amerikan elektrik süpürge markası Eureka’yı Avrupa pazarına sokmak için bizden 4 farklı model elektrik süpürgesi için yeni bir tasarım dili oluşturmamızı istemişti. İşin en güzel kısmı ise gizen projelerin gerçekten bu firmalarca üretilecek olması.

Sınıfın nasıl, kaç kişi, hangi ülkelerden öğrenciler var? İtalyanlar ağırlıkta mı?

Sınıfımız 11 kişi. Sadece 3’ü İtalyan. Diğerleri Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya ve Ukrayna’dan. Sınıftaki tek Türk benim ama genel olarak okulda, başka bölümlerden Türk arkadaşlarım var.

Okulun fiziksel ortamı, çevresi nasıl, kampus yaşamı ile ilgili kısaca bilgi verebilir misin?

Okulun yeri çok merkezi Porta Vittoria’da; Piazza Cinque Giornate’ye 5 dk yürüme mesafesi. Ulaşımı da çok rahat. Ama kampüs hayatı diye bir şey yok. Sadece U şeklinde bir bina ve avlusu var. Ama sınıfları, atölyesi, master alanı gayet yeterli.

İtalya’da öğrenci hayatı nasıl? Yaşadığın şehir ile ilgili yorumların nelerdir?

Milano’da hayat gayet güzel ama bazen özellikle proje dönemleri yorucu olabiliyor. Çünkü günün 10-12 saati okulda kalmak zorunda oluyorsunuz. Onun dışında, her anlamda sizi besleyecek bir şeyler bulabileceğiniz bir çok seçenek var. Özellikle Design Week dönemi inanılmaz güzel oluyor. Bir de İstanbul gibi büyük bir şehirden sonra her yere yürüyerek gidebilme lüksü harika benim için.

Hangi semtte, ne tür bir konaklamada kalıyorsun? Okula ulaşımı nasıl sağlıyorsun? Gelecek öğrencilere konaklama tercihi konusunda neler tavsiye edersin?

Ben de okulun bulunduğu semtte Porta Vittoria’da tek başıma yaşıyorum. Okula yürüyerek 10 dkda ulaşıyorum. Milano’ya ilk geldiğimde ev bulamadığım için 1 ay otelde kaldım. Bence Milano’ya gelecekler evlerini, kalacak yerlerini ayarlamadan gelmesinler, çünkü özellikle ocak ayında ev bulmak oldukça zorlaşıyor.

İtalyanca öğrenme fırsatı yakaladın mı? Bu konuda İtalya’da eğitim almak isteyen kişilere ne önerirsin?

İtalyanca öğrenme fırsatım olmadı yoğunluktan. Fransızca bildiğim için çok hızlı konuşmadıkları zaman anlayabiliyorum. Ama günlük yaşamda kullanılan birkaç kelimenin dışında konuşamıyorum. Tabiki de İtalyanca öğrenme fırsatları varsa kesinlikle öğrensinler, çünkü anadilini bilmediğiniz ülkede yaşamak kolay değil.

Bu okulu ve bölümü gelmek isteyen öğrencilere tavsiye eder misin?

IED master programları 1 seneyi kapsadığı için oldukça yoğun geçiyor. Düşünsenize benim bölümümde 1 sene içine 3 proje, 1 staj, 1 tez projesi ve diğer dersleri sıkıştırıyorusunuz. O sebeple okula karar verirken bunu göz önünde bulundursunlar. Bölümü ise kesinlikle tavsiye ederim. Çünkü bu bölüm tasarıma bakış açımı genişletti. Önceleri kısa bir araştırma süreci sonrası tasarım yaparken, şuan inanılmaz yoğun araştırma yapıyoruz ve buna bağlı olarak geliştirilen stratejide çıkardığınız ürünün başarısız olma ihtimali oldukça düşük. Yani bu bölümün eğitim sistemi öğrencilerini profesyonel hayata oldukça iyi hazırlıyor.