Geçtiğimiz Ocak ayında IED Interior Design master programına başlayan Zeynep Tuğba Özkan sorularımızı yanıtladı. Kendisine vakit ayırıp bizlerle yorumlarını paylaştığı için çok teşekkür ederiz.

1. Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz? Hangi üniversite ve bölümden mezunsunuz?

Adım Zeynep Tuğba Özkan. Haliç Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü 2011 yılı mezunuyum.

2. Bu okulda ve bölümde master yapmaya nasıl karar verdiniz?

Benim düşünceme göre, teorik eğitimden sonraki adım olan master eğitimi teorik artı pratik bir eğitim süreci olmalıdır. Bu sebeple doğru okulu seçmeden önce mesleki anlamda nerede bulunmak istediğimi görmek için 3 sene profesyonel hayatta calışmayı tercih ettim. Bu süre esnasında hem Türkiye’deki hem de tasarım merkezi olan İtalya’daki okulları araştırmaya başladım. Programları inceledikten sonra isteklerimi yanıtladığını düşündüğüm IED’i seçtim.

3. Bölümle ilgili kısaca bize bilgi verebilir misiniz, eğitim şekli nasıl? Eğitim süresince çalışma imkanı oluyor mu?

3 ana proje ve 2 ara proje olmak üzere toplam 5 projeyle bölüm tamamlanıyor. Arada 1 ay tatil süreci var fakat bu süre esnasında proje için araştırma ile geçiyor. Eğitim süreci oldukça yoğun. Bu nedenle süreç esnasında çalışmak imkansız.

4. Eğitim süresince hangi firmalarla proje yapma fırsatınız oluyor, bu projeler size neler kazandırıyor kısaca bahsedebilir misiniz?

Bu sene dünyaca tanınmış olan 5 firmayla tanıştık; Esterni, Rizoma, Ottagono, Technogym ve Febal. Bu firmalarla nasıl iletişim kurmamız gerektiğini, isteklerini anlayıp, bu istekleri nasıl ve ne şekilde karşılayabileceğimizi öğreniyoruz. Onların bakış açılarıyla kendi vizyonlarımız genişliyor ve bu süreçte önemli kişilerle tanışma ve iletişim kurma firsatı yakalıyoruz.

5. Sınıfınız nasıl, kaç kişi, hangi ülkelerden öğrenciler var?

Sınıfımız farklı kültürleri barındırıyor. Brezilya, Meksika, Dominik Cumhuriyeti, Kore, Çin, Tayvan, Hollanda, Hindistan, İtalya, Kolombiya … ülkelerinden gelen toplam 24 kişiyiz . Projelerimizi 4 kişilik gruplar halinde ilerletiyoruz. Farklı kültürleri paylaştığımız gibi bu kültürlerin düşünce yapısını öğrenip, farklılıklarımızı birleştirerek projelerimizde ilerliyoruz. Grup halinde çalışmayı öğrendigimiz gibi tamamen farklı düşünce yapılarıyla orta yolu bulmayı da öğreniyoruz.

6. Okulun fiziksel ortamı, çevresi nasıl, kampus yaşamı ile ilgili kısaca bilgi verebilir misiniz?

IED Milano dışında, İtalya’nın başka şehirlerinde ve farklı ülkelerde dağılmış bir okul. Milano içerisinde de bölümlere göre şehir içerisinde farklı bölgelerde kampüsleri mevcut. Pek çok öğrencisi olmasına rağmen büyük bir alana yayılmış tek kampüsü olan bir okul değil. Benim bulunduğum kampüste avluyu 4 tarafından çevreleyen bir mimari yapısı var. Küçük ve şirin bir okul diyebilirim.

7. İtalya’da öğrenci hayatı nasıl? Yaşadığınız şehir ile ilgili yorumlarınız nelerdir?

Milano oldukça güvenilir ve genç nüfusu olan bir şehir. Yaşam İtalya’nın diğer şehirlerine göre daha pahalı. Milano içerisinde gezilecek yerler çabuk bitiyor, bu sebeple hafta sonu her yerde bavullarıyla şehir dışına çıkan insanlar görebilirsiniz :) Ben şahsen burada yaşamayı çok seviyorum.

8. İtalyanca öğrenme fırsatı yakaladınız mı? Bu konuda İtalya’da eğitim almak isteyen kişilere ne önerirsiniz?

Okulda İtalyanca kursları var, bende burada İtalyanca öğreniyorum. Kişisel çaba gösterildiği sürece İtalyanca öğrenmek mümkün. Benim tavsiyem İtalya’ya gelinmeden önce öğrenmek ve burada pekiştirmek. Mezun olduktan sonra staj imkanı sunuyorlar ve iyi derecede İtalyanca bilen kişilerin şansı daha yüksek oluyor.

9. Ne tür bir konaklamada kalıyorsunuz, gelecek öğrencilere konaklama tercihi konusunda neler tavsiye edersiniz?

2 arkadaşımla beraber kiraladığımız bir evi paylaşıyoruz. Buraya gelmeden önce kalacak yer bulmak çok zor. Tavsiyem buraya geldikten sonra konaklanacak yerleri görüp, değerlendirip ona göre karar vermek. Belli bir bedel karşılığı okul bu konuda yardımcı oluyor.

10. Bu okulu ve bölümü gelmek isteyen öğrencilere tavsiye eder misiniz?

Bu bölümü tavsiye ediyorum fakat okulun Türkiye ile kıyasla çok farklı bir düşünce yapısı var bu nedenle gelmeyi düşünenlerin ne istediğine çok iyi karar vermesi gerekiyor. Eğitim, konsept kurma ve bu doğrultuda proje hazırlama üzerine. Konsept kavramını kurarken çok güçlü verilere dayanan bir araştırma yapıyoruz. Projeler çok kuvvetli bir pazar analizi üzerine kuruluyor. Her ne kadar yorucu olsada proje ortaya çıktıktan sonra yaptığınız tasarımın her noktası güçlü bir sebebe dayanıyor. Tabi bu süreçte kimi arkadaşlarımız “ Ben buraya MBA yapmaya mı geldim?” gibi yorumlar yapıyor, bakış açısı çok önemli diyebilirim.