1. Bize biraz kendinden bahsedebilir misin? Hangi üniversite ve bölümden mezunsun?

ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümünden 2007 yılında mezun oldum. Ardından İstanbul’a taşınıp çalışmaya başladım, 5,5 yıl kadar ürün tasarımcılığı yaptıktan sonra master yapmaya karar verdim ve 2013 yılında IED Milano Marka Yönetimi ve İletişimi master programına burs kazanarak kabul aldım.

  1. Bu okulda ve bölümde master yapmaya nasıl karar verdin?

Akademik kariyerden ziyade profesyonel anlamda bana katkısı olacak, iş hayatıma fayda sağlayacak bir master programı araştırırken bu okul ve bölümle karşılaştım. Edinmek istediğim birikim ve kazanmak istediğim tecrübeye en uygun bölüm olduğunu düşündüğümden de tereddütsüz olarak bu bölümü tercih ettim.

  1. Bölümle ilgili kısaca bilgi verebilir misin, eğitim şekli nasıldı? Eğitim süresince çalışmak mümkün müydü?

Projeler üzerinden gerçek iş hayatını deneyimleten ve birçok markanın kendi alanlarında profesyonellerinin tecrübelerini ve çalışma stillerini paylaştıkları bir ortam yaratarak, iş hayatına hazırlamayı amaçlayan bir eğitim şekli vardır. Yoğun bir program bir seneye sıkıştırıldığı ve takvim her hafta değişkenlik gösterdiği için beraberinde çalışmanın çok mümkün olabileceğini düşünmüyorum.

  1. Eğitim süresince projeler yaptınız mı? Nasıldı?

Eğitim süreci 3 farklı bölümde her birinin kapsamış olduğu konulara bağlı olarak şekillendirilmiş 3 ayrı proje ile paralel yürüyen derslerden oluşmakta. Yaptığımız projeler grup projeleri ve gerçek firmaların gerçek talepleri ile oluşturulmuş projeler olduğundan adeta 3 ayrı iş deneyimi gibiydi diyebilirim.

  1. Sınıfın nasıldı, kaç kişi, hangi ülkelerden öğrenciler vardı? İtalyanlar ağırlıkta mıydı?

Sınıfım 21 kişilik bir sınıftı ve İngilizce eğitim verildiği için dengeli bir dağılım vardı. Hatırladığım kadarıyla sayabileceğim ülkeler Türkiye, Kolombiya, İspanya, Çin, Tayvan, Tayland, İzlanda, Hindistan, Pakistan, İtalya, Ürdün, Yeni Zelanda, Rusya, Bulgaristan…

  1. Okulun fiziksel ortamı, çevresi nasıl, kampüs yaşamı ile ilgili kısaca bilgi verebilir misin?

IED’den bir kampüs yaşamı beklemek doğru olmaz, (IED Moda daha kampüs havasındadır) fakat şehir merkezinde iyi bir muhitte oluşu bir avantaj denebilir. Kolaylıkla ulaşmak mümkündür ve etrafında birçok cafe, bar ve restaurant mevcuttur. Arkadaş ortamı anlamında hoş bir ortam sunmakla birlikte, çok da fazla kampüs imkanı yoktur denebilir. Fakat benim kıyasladığım okulun da ODTÜ gibi köklü bir kampüs oluşu da imkanları kısıtlı bulmamı sağlıyor olabilir elbette.

  1. İtalya’da öğrenci hayatı nasıldı? Yaşadığın şehir ile ilgili yorumların nelerdir?

İtalya benim için şahsen çok değerli ve keyifli bir ülke, bunda benim de Akdenizli oluşumun etkisi vardır diye düşünüyorum. İnsanları sıcak ve iletişime açık. Gitmeden asgari düzeyde de olsa İtalyanca öğrenilmesini tavsiye ederim zira okul dışında her zaman İngilizce iletişim kurma imkanı bulunamayabilir. Milano bence İtalya’nın en sıkıcı şehirlerinden biri fakat yaşamak için de düzenli ve güvenli bir şehir denebilir. Tavsiyem fırsat buldukça diğer şehirleri de ziyaret etmek olur, İtalyan kültürünü de anlamak açısından. Bir de Milano elbette hem Türkiye’ye kıyasla hem de diğer İtalyan şehirlerine kıyasla biraz pahalı bir şehir, bu konuda da gitmeden evvel bir bütçe hesabı yapmak sağlıklı olacaktır.

  1. Hangi semtte, ne tür bir konaklamada kaldın? Okula ulaşımı nasıl sağladın? Gelecek öğrencilere konaklama tercihi konusunda neler tavsiye edersin?

Ben okuluma iki sokak ötede (yürüyerek max. 5 dk) bir evde oda kiraladım ve böylelikle okula yürüyerek ulaştım. Ev arkadaşlarım İtalyan genç profesyonellerdi, daha önceden tanışma fırsatım olmasa da bu konuda çok şanslıydım. Kısa sürede 4 kişilik bir aile gibi olduk. Gelecek öğrencilere de tavsiyem İtalyan ev arkadaşları edinmeleri olur.

  1. İtalyanca öğrenme fırsatı yakaladın mı? Bu konuda İtalya’da eğitim almak isteyen kişilere ne önerirsin?

Gitmeden evvel belli bir seviyeye erişmiş olduğum için kısa sürede dilimi ilerletme şansı buldum ve gidecek olanlara da benzer bir yol izlemelerini tavsiye ederim. En kötü ihtimalle de oraya gider gitmez bir dil kursuna yazılmalarını ve mümkünse de bolca İtalyan arkadaş edinip pratik yaparak dillerini geliştirmelerini tavsiye ederim. Bir yıllık süreç en azından belli bir seviyeye gelmek için uygun bir zaman dilimi.

  1. Bu okulu ve bölümü gelmek isteyen öğrencilere tavsiye eder misin?

Akademik kariyerden ziyade iş hayatına dair bir deneyim kazanmak isteyenlere öneririm. Fakat hemen yeni mezun olarak değil de kısa da olsa bir iş deneyiminin ardından gidilmesi çok daha yararlı olur kanısındayım. Fakat her ne olursa olsun okulun da yanında eşsiz bir hayat deneyimi olduğunu da belirtmek isterim.

  1. Mezun olduktan sonra neler yaptın?

Mezun olduktan sonra önceden çalıştığım şirkete geri dönüp bir buçuk sene kadar orada çalıştım ardından da kazanmış olduğum birikim ve deneyimle daha kurumsal bir yapının içerisinde yönetici olarak bulunmaya karar vererek bu yönde bir teklifi değerlendirdim. Şu an Adel Kalemcilik firmasında Tasarım Yönetici olarak çalışmaktayım.