Geçtiğimiz Eylül ayında Domus Academy Business Design master programına başlayan ve mezun olan öğrencimiz İdil Tonguç bizimle yorumlarını paylaştı. Yorumları için kendisine çok teşekkür ederiz. 🙂

1.Bize biraz kendinden bahsedebilir misin? Hangi üniversiteden bölümden ne zaman mezun oldun?

2016 yılında New York’ta bulunan Pratt Institute’ten mezun oldum. Lisans eğitimim 5 yıl süren National Architectural Association Board(NAAB) onaylı bir mimarlık programıydı. Daha sonra ise Domus Academy’de Business Design masterını tamamladım.

2.Bu okulda ve bölümde master yapmaya nasıl karar verdin?

Mimar olarak çalışmaya başladıktan sonra tasarım üzerine olan eğitimlerin çoğunlukla tek yönlü olduğuna ve ben de dahil olmak üzere bir çok öğrencinin projelerin işleyişi ve bütçelendirilmesi hakkında yeterince bilgiye sahip olmadığını gözlemledim. Dolayısıyla beni bu konuda geliştireceğine inandığım için Business Design üzerine master yapmaya karar verdim.

3.Bölümle ilgili kısaca bilgi verebilir misin, eğitim şekli nasıl?

Master bölümleri toplam 5 dönemden oluşuyor. Öğrencilerin 4 dönem boyunca farklı markalar önderliğinde bir projeyi tamamlaması gerekiyor. Her dönemin ilk iki haftası lecture, sonrasındaki bir buçuk aylık süre ise projeyi oluşturma ve geliştirme üzerine dayalı. 5. ve son dönem ise staj donemi.

4.Eğitim süresince projeler yaptınız mı? Hangi firmalarla nasıl projeler yaptınız örnek verebilir misin?

Master boyunca 4 farklı proje tamamladım, bunlar sırasıyla Banca Popolare di Cividale, Slowear, Empatica ve Moncler ile birlikte yürütülen projelerdi. Projeler her şirketin potansiyelini arttırmak ve problemlerini çözmek için yeni bir çözüm geliştirmek üzerine kuruluydu.

5.Sınıfın nasıl, kaç kişi, hangi ülkelerden öğrenciler var? İtalyanlar ağırlıkta mı?

Sınıflar her dönem farklı projelerin içeriğine göre farklı sayılarda kişilerden oluşturuldu. 15 kişiden oluşan sınıflar olduğu gibi 50 kişiden oluşan sınıflar da oldu. Proje grupları ise her zaman 3-4 kişilik ekiplerden oluşturuldu. İtalyan öğrenciler de olmasına rağmen, öğrencilerin çoğunluğu yabancı öğrencilerden oluşuyordu.

6.Okulun fiziksel ortamı, çevresi nasıl, kampus yaşamı ile ilgili kısaca bilgi verebilir misin?

Okul çok genç ve çoğunlukla yaratıcı kişi ve firmaların bulunduğu Navigli bölgesinde. Özellikle design ile ilgili bölümlerde okuyan öğrenciler için oldukça avantajlı. Okulun fiziksel ortamı ve çevresinin enerji dolu ve üretken olduğunu kesinlikle söyleyebilirim.

7.İtalya’da öğrenci hayatı nasıl? Yaşadığın şehir ile ilgili yorumların nelerdir?

Daha önceden New York ve Paris’te öğrenci olarak bulunmuş biri olarak kesinlikle Milano’da çok mutlu olduğumu söyleyebilirim. Hem metropol bir şehir hem de yüzölçümü olarak küçük bir şehir olması nedeniyle yaşaması gayet keyifli ve kolay. İnsanlar gayet arkadaş canlısı fakat her ne kadar son yıllarda gelişiyor olsa da, İtalya’da herkes ile rahat bir şekilde İngilizce iletişim kurmak zor olabiliyor.

8.Hangi semtte, ne tür bir konaklamada kalıyorsun? Okula ulaşımı nasıl sağlıyorsun? Gelecek öğrencilere konaklama tercihi konusunda neler tavsiye edersin?

Okula yakın olması açısından Navigli bolgesinde kalmayı seçtim bu yüzden okula ulaşımımı yürüyerek çok rahat bir şekilde sağlayabiliyorum. Aslında Milano küçük bir şehir olduğu için öğrencilerin nerede yaşadığının fazla önemi kalmıyor. Metro, tramvay veya taksi ile her yere çok kolay ve kısa zamanda ulaşmak mümkün.

9.İtalyanca öğrenme fırsatı yakaladın mı? Bu konuda İtalya’da eğitim almak isteyen kişilere ne önerirsin?

Malasef bu konuda çok iyi olduğum söylenemez fakat bir çok farklı dil kursu opsiyonu mevcut, bazıları gün içinde, bazıları ise akşam saatlerinde, yani herkesin uygun olduğu saatlere denk gelen İtalyanca kursları var. İtalyanca öğrenmek isteyen öğrenciler okul dışı kurslara katılarak kendilerini bu konuda geliştirebilirler.

10.Bu okulu ve bölümü gelmek isteyen öğrencilere tavsiye eder misin?

Grup çalışmalarında uyumlu olan herkes için kendini geliştirme fırsatı sağlayan interaktif bir eğitim, kesinlikle öneririm.