İtalya’da master eğitimi almak isteyen çoğu öğrenci daha önce orada okumuş ya da okumakta olan öğrencilerin deneyimlerini hep merak ediyor. Biz de sizler için, geçtiğimiz sene Ocak ayında Domus Academy Fashion Design master programına başlayan öğrencimiz Burcu Varol’a bazı sorular yönelttik ve tecrübelerini bizimle paylaşmasını istedik.

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz? Üniversitede bölümünüz neydi?

1983, İstanbul doğumluyum. Liseyi bitirdikten hemen sonra Akademi İstanbul Moda Tasarım bölümünde 2 yıl burslu olarak eğitim gördüm. Ancak hayalim hep Mimar Sinanlı olmaktı. 2004 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Moda Tasarım bölümünü kazandım ve benim için harika bir eğitim hayati başladı.  Mezun olmama 2 yıl kala çeşitli firmalarda çalışmaya başladım.

Bu bölümde master yapmaya o zamanlar mı karar vermiştiniz? Domus Academy’i ilk nerede duydunuz?

İtalya’da master yapma fikri çok eskiden beri kafamda vardı ama daha sonra bu fikirden uzaklaşmıştım. Domus Academy çevremde, moda tasarım öğrencileri tarafından epeyce bilinen ve arzu edilen bir okuldu. Çalışma hayatının içinde tam köreliyor muyum acaba diye kendime sorular sorarken Domus Academy’nin eğitim bursu yarışması ilanını gördüm. Hiç düşünmeden portfolyomu hazırladım ve Vera Egitim’e dosyamı teslim ettim. Sonrasında ise %25 burslu eğitim hakkı kazandım.

Eğitim şekli nasıl, nasıl bir metod izleniyor?

Eğitim şekli Türkiye’de gördüğüm metodlardan epeyce farklı diyebilirim. Eğer Mimar Sinanlı iseniz çiziminiz iyi olmalıdır. Odak noktası budur. Ancak Domus Academy sizin tasarlama sürecinin kökenine inmenizi sağlıyor. Burada en çok önem verilen şey konsepti yaratma ve onu zenginleştirme süreci. Bu kendime en çok eksik gördüğüm şeylerden biriydi. Tasarlamak, düşünceleri kâğıda döküp çizmek benim için rahat aştığım bir süreç. Ama öncesi, bir konsept yaratmak, bununla ilgili doğru ve yeterli araştırma yapmak, doğru imajlar seçmek gerçekten sancılı bir aşama. Domus Academy’den kendime kattığım en büyük şey araştırma yapabilme yeteneğimi geliştirmem oldu.

Eğitim şekli ise şöyle;  yıl boyunca toplam 5 workshop oluyor. Fashion Design ve Accessories Design ilk 2 workshopta beraber çalışıyorlar. İlk workshop 4’lu ikinci workshop 2’li gruplar halinde yürütülüyor. Geri kalan 3 workshop kişisel ve kendi bölümler karıştırılmadan yapılıyor. Buna ek olarak da master tezi var.

Okulun fiziksel ortamı, kampüs yaşamı hakkında bilgi verir misiniz?

Okul NABA – Nuova Accademia di Belle Arti ile aynı kampüsün içinde. Dolayısı ile geniş bir alana sahip ve Naba öğrencileri ile de iletişim kurabiliyorsunuz. Domus yapı ve öğrenci kapasitesi olarak daha butik bir okul. Okulun icinde genişçe bir ortak calışma odası var, orada araştırma yapmak ve grup çalışmaları için ideal bir mekan. Moda Tasarım bölümününse 1 adet atölyesi var, dikiş makinesi ve alan olarak öğrenci kapasitesinin altında olduğu için biraz sorun yaratabiliyor.

İtalya’da öğrenci hayatı nasıl? Milano hakkındaki yorumlarınız neler? Olumlu ve olumsuz yönleri?

İtalya genel olarak çok güzel bir ülke fakat Milano için aynı şeyi söylemem pek mümkün değil. Burada yaşamayı çok sevdiğimi söylemem zor. Ama yine de kendi içinde hoş bir şehir diyebilirim. En güzel kısmı her yere yürüyerek gidebilirsiniz. Olumsuz olarak dükkanların öğlen 12 ila 15:30 arasında kapalı olması. Bu işlerinizi aksatabiliyor. Hele ki İstanbul gibi neredeyse her şeyi her an bulabileceğiniz bir şehirden sonra bu durum sizi biraz şoke ediyor. Ayrıca çok canlı bir şehir değil maalesef.

Domus Academy’de aldığınız eğitim sizi hangi yönlerden geliştirdi? Bu eğitimden sonraki hedefleriniz nelerdir?

Az önce de belirttiğim gibi araştırma- geliştirme konusunda epey şey öğrendim, nasıl bir yol çizmem gerektiğini artik biliyorum. Tabi ki bunu daha da geliştirmek bana kalmış bir şey ama temelini burada kesinlikle öğreniyorsunuz. Ayrıca okulun çok kültürlü olması sizin için paha biçilmez bir tecrübe. Dünyanın her yerinden gelen insanlarla bir anda ayni ortamda olup arkadaş olmak ve her gün birbirinizden yeni şeyler öğrenmek kişisel gelişimize çok şey katıyor.

Bundan sonraki hedefim Avrupa’da is imkânı bulmak, buralarda biraz daha kalıp yurtdışında is tecrübesi edinmek istiyorum.

Domus Academy’ye gitmek isteyenlere bu eğitimi tavsiye eder misiniz?

Evet, kesinlikle. Yurtdışı tecrübesi kişinin kendi gelişiminde önemli bir adım. Bu mesleği seven, başarılı olmak isteyen herkes bunu tecrübe etmeli.

Bilgiler için kendisine çok teşekkür ediyoruz.