2013 Eylül döneminde Domus Academy Business Design master programına başlayan Zeynep Selin Özkan sorularımızı yanıtladı:

1. Bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz? Hangi üniversite ve bölümden mezunsunuz?

Adım Zeynep Selin Özkan. Bilkent üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımından 2011 yılında mezun oldum. Bir süre üretici bir aydınlatma firmasında çalıştıktan sonra aydınlatma üzerine master yapmaktan vazgeçtim. Türkiye’de gerçek anlamda iş pozisyonun bulunmadığını ve elektrik-elektronik mühendislerinin bu sektöre hakim olduklarını gördüm. Sonrasında babamla çalışmaya başladım.

2. Bu okulda ve bölümde master yapmaya nasıl karar verdiniz?

Açıkcası bölüme ilk başvurduğumda bölümün tam anlamını kavrayamamıştım. Business ve design bir arada nasıl olur diye. Su an tam bir ayımı bitirdim ve bu bölümü tercih etmeyi düşünenlere tavsiyem, eğer bir aile şirketiniz varsa ya da bi iç mimar olarak kendi ofisinizi kurmak istiyorsanız şiddetle tavsiye edebilirim. Bunun yanı sıra şirketlerin ar-ge bölümlerinde ürün tasarımı sırasında da bi business designer olarak çalışabilirsiniz.

3. Bölümle ilgili kısaca bize bilgi verebilir misiniz, eğitim şekli nasıl? Eğitim süresince çalışmak mümkün mü?

Eğitim sırasında çalışmak mümkün değil çünkü tam zamanlı eğitim sistemi var ayrıca sürekli hazırlanması gereken workshoplar var. Eğitim nasıl ilerliyor diye düşünürseniz sunu diyebilirm ki, ilk ay cok ağır bir işletme eğitimi alıyorsunuz bunun yanı sıra yaptığınız sunumlar ve workshop’da kuracağınız firmalar için yaratıcı çözümler ve yaratıcı sunumlar yapmanız bekleniyor. Illustrator,excel ve powerpoint bilgisayar bilginiz olması yeterli. Bitirme tezi olan bir bölüm. Sunum dosyasıyla birlikte 80 sayfa tez yazılması gerekiyor.

4. Eğitim süresince hangi firmalarla proje yapma fırsatınız oluyor, bu projeler size neler kazandırıyor kısaca bahsedebilir misiniz?

Henüz çalışma imkanı bulamadık, ama staj dönemimizde okulun bizi yerleştireceği bir firmada çalışağız. Ama staj bu yıl ilk defa eğitim süresi içinde uygulandığı için hangi firmalarla çalışacağımızı bilmiyorum.

5. Sınıfınız nasıl, kaç kişi, hangi ülkelerden öğrenciler var?

Sınıfımız 16 kişi. 3 kişi Türküz. Brezilya,Meksika,Amerika, Lübnan, Afrika, Belçika’dan gelen öğrenciler var.Genellikle Domus Academy Avrupa ülkelerinden daha çok Türkiye’de tercih edilen bir bölüm olduğunu okula geldiğiniz ilk gün farkedeceksiniz.

6. Okulun fiziksel ortamı, çevresi nasıl, kampus yaşamı ile ilgili kısaca bilgi verebilir misiniz?

Okulun sevimli bir kampüsü var, şehrin merkezinde diyemem ama kampüsün içinde kırtasiyeden cafeye herşeyi bulmanız mümkün.

7. İtalyanca öğrenme fırsatı yakaladınız mı? Bu konuda İtalya’da eğitim almak isteyen kişilere ne önerirsiniz?

İtalyanca kursları okulun bünyesinde de var. Özel ders de alabilirsiniz grup olarak alındığında oldukça ekonomik oluyor. Zaten italya’da yaşamak için İtalyanca mutlaka öğrenmeniz gerekiyor. Okulun içinde değil tabi ki ama dışarda kendinizi anlatmakta çok güçlük çekebilirsiniz.(İnternet bağlatırken bile)

8. Ne tür bir konaklamada kalıyorsunuz, gelecek öğrencilere konaklama tercihi konusunda neler tavsiye edersiniz?

Konaklama olarak ev kiralamayı seçtim, burda tanışıp birlikte aynı evi paylaşmaya başlayanlar da oldu. Zaten yurtta kalan kimseyi bilmiyorum. 

9. Bu okulu ve bölümü gelmek isteyen öğrencilere tavsiye eder misiniz?

Eğer ki bir tasarımcı olarak kendi işinizi kurmayı ya da bi şekilde işletme eğitimini öğrenmek istiyorsanız bu bölümü tavsiye ederim. Bu bölümde autocad kullanmanızı gerektirecek hiçbirşey olmadığını düşünerek nasıl bir eğitim alacağınızı ön görebilirsiniz.